انجمن زنان کارآفرین عصر روز شنبه 19 اسفندماه 96در فرهنگسرای سرو میزبان بانوان کارآفرین و تلاشگری بود که حرفهای زیادی درباره کوششهایشان در مسیر تغییر و بهبود شرایط زنان داشتند.
به گزارش روابط عمومی انجمن زنان کارآفرین، در این مراسم که به همت کمیته ارتباطات و با همکاری کارگروه اجتماعی انجمن زنان کارآفرین برگزار شد، فریده اولادقباد، از بانوان نماینده مجلس شورای اسلامی، الهام فخاری عضو شورای اسلامی شهر تهران و فاطمه پهلوانی مدیرکل تشکیلات و بهبود روش های شهرداری تهران در کنار جمعی از زنان کارآفرین و اعضای کمیتههای مختلف انجمن زنان کارآفرین حضور یافتند. اجرای این مراسم را نیز مریم تراشی، عضو موسسه راز و مدیر امور بانوان شهرداری منطقه دو تهران، برعهده داشت که خود از بانوان تلاشگر برای ایجاد تغییر و بهبود زندگی زنان است.
زهرا نقوی، رئیس کمیته ارتباطات انجمن زنان کارآفرین، در آغاز این رویداد با تبریک روز زن و میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) به تشریح برنامهها پرداخت وگفت: امروز در جمع ما بانوانی به نمایندگی از سازمانهای غیردولتی تاثیرگذار بر ایجاد تغییر در زندگی زنان در جوامع شهری و روستایی حضور دارند که در سخنانی به انتقال تجربیات و دغدغههای خود در این مسیر نهچندان هموار میپردازند.
ویژه برنامه گرامی داشت روز زن، با پخش مستندی از کوششهای پیگیرانه رقیه ذاکری در میناب برای برپا نگه داشتن بازارچهای برای عرضه محصولات و کالاهای زنان دستفروش شهرش همراه بود. مستندی با عنوان «در میان امواج» به کارگردانی مینا کشاورز.
پس از نمایش فیلم، مینا کشاورز که برای ساخت آن برنده جایزه بهترین مستند در جشنواره فیلم لندن شده و در جشنوارههایی همچون صدای زنان آمریکا و حقوق زنان ایتالیا حضور یافته از تجربه پنجساله ساخت این مستند سخن گفت و اظهار کرد: اشتغال زنان همواره دغدغه من به عنوان یک زن مستندساز بودهاست. بر اساس آشنایی که با بازار میناب و قدمت ۵۰۰ ساله ی آن داشتم بر آن شدم تا مستندی درباره این پنجشنبهبازار و زنان دستفروش میناب بسازم و آشنایی با رقیه ذاکری در گشتوگذاری که از این بازار داشتم من را درگیر این موضوع کرد. او مدیر این بازار بود و یک ان جی او با ۶۰۰۰ عضو داشت. وی ازجمله زنانی است که با تلاش و کوشش خود در پی تغییر و بهبود شرایط زندگی خود و سایر زنان شهرش بود که هر کدام به واسطه دستفروشی در این بازار و اغلب، فروش تولیدات زنان دیگری که خود بازاری برای عرضه نداشتند، در واقع نانآور چندین خانوار میشدند. من بخشی از زندگی و تلاشهای او را در این مسیر به تصویر کشیدم و میدانم که کوششهای او همچنان ادامه دارد. امیدوارم روزی برسد که ما زنان برای تحقق اهدافمان ناچار به کوششی چندین برابر مردان برای رسیدن به همان اهداف نباشیم.
فخرالسادات محتشمیپور، رئیس هیئتمدیره انجمن زنان کارآفرین، درباره تقارن روز جهانی زن (هشتم مارس) با روز زن و میلاد فاطمه زهرا (س) اذعان کرد: در حقیقت آرمان زنانی که روز جهانی زن را گرامی میدارند با آموزه های اسلامی و روش و منش الگوی ارجمندمان حضرت زهرا (س) با حرمتی که در فرهنگ ایران باستان برای زن قائل بودند و شعارهای بین المللی همگی برای رفع تبعیض و حفظ کرامت و اعتلای زنان در جامعه است و ما هیچ ابایی نداریم که همه این مناسبتها را همزمان گرامی بداریم. و همانطور که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در سخنان خود گفتند که «زنان باید در همه مقدرات اساسی مملکت دخالت کنند» به دنبال ایفای نقش سیاسی و اجتماعی خود هستیم. زنان کشور ما اثبات کردهاند که میتوانند در کنار حفاظت و حمایت از خانواده خود در ایفای نقش در جامعه و همچنین رونق کسب وکارهای خویش نیز موفق باشند که نمونه خانواده های موفق را در میان اعضای انجمن زنان کارآفرین فراوان داریم.
وی همچنین به نمایندگی از انجمن زنان پژوهشگر تاریخ در این رویداد گفت: این انجمن با سابقه ۱۸ سال فعالیت در راستای کوشش برای گردآوری و معرفی تجربههای ارزشمندی که در تاریخ درباره زنان وجود دارد، جامعه و مخصوصا بانوان را به افزایش مطالعه و پژوهش تشویق میکند و از طریق برگزاری سمینارهای بین المللی، نشست های تخصصی و انجام پژوهش های تاریخی اطلاعات مفید در اختیار جامعه قرار میدهد تا از این طریق الگوهای با ارزش تاریخی معرفی و به بازیابی هویت فرهنگی و تاریخی زن ایرانی کمک کند.
در ادامه این مراسم صدیقه زمانی، مدیرعامل موسسه بهار خرمشهر، این انجمن را که به همت تعدادی از خانوادهای شهدا، ایثارگران و جانبازان در خرمشهر تاسیس شد، چنین معرفی کرد: ما در بیستمین سالگرد آزادی خرمشهر و در سال ۸۱ برای کمک به توسعه خرمشهر و آبادان، این انجمن را تشکیل دادیم. تاکنون ۹۰۰ خانوار و تعدادی زیادی از ایتام را با خدمات مشاورهای، سبد کالا و غیره… تحت پوشش قرار دادهایم. از سال ۸۹ با همکاری خانم صابر و بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان فعالیتهایمان را بیشتر به سمت برنامههای حمایتی و توانمندسازی و خوداشتغالی بردیم و اقدام به برگزاری دورههای آموزش مدیریت کسب وکار و کارآفرینی کردیم و دختران و پسران زیادی را در خرمشهر و آبادان در این زمینه آموزش دادیم و برای آنها فرصت حضور مفید اقتصادی بدون وابستگی نیاز به استخدام دولتی فراهم کردیم. در همین راستا در سال ۹۲ حدود ۱۵۰ زن سرپرست خانوار خرمشهر و آبادان برای خوداشتغالی آموزش دیدند. در قالب طرح جوانان صاحب ایده نیز پس از آموزش و بررسی لازم در راه کارآفرینی به تعدادی از جوانان و دختران برگزیده فرصت دریافت وام کم بهره از صندوق کارآفرینی امید را فراهم ساختیم تا کسبوکار خود را راهاندازی کنند. خوداشتغالی خانگی را نیز از سال ۸۶ با کمک بانک رسالت کلید زدیم. هدف ما ترویج خوداشتغالی وعدم وابستگی است و زنان و جوانان را تشویق میکنیم که بتوانند روی پای خودشان بایستند.
سارا خرمنهاد، دبیر موسسه رسانه اندیشه زن (راز) هم از گرد آمدن تعدادی از زنان فعال رسانه و حقوق زنان در قالب این موسسه سخن گفت و توضیح داد: ما برای شناسایی و ایجاد ارتباط میان زنان توانمند باکمک رسانه و حساس کردن رسانهها نسبت به مسائل زنان از طریق ایجاد کانال تلگرامی، وبسایت و برگزاری برنامهها و همایشهای مختلف برای تحقق این اهداف میکوشیم. در همین راستا نیز روز سهشنبه ۲۲ اسفندماه نشستی برای بررسی وضعیت اقتصادی زنان ایران و تحولات این حوزه با حضور خبرنگاران حوزه اقتصاد در دانشکده علوم اجتماعی برگزار میکنیم و به دنبال نمایش فیلم سپیده دمی که بوی لیمو می داد (مستندی در مورد زنان شیمیایی شده سردشت) ملاقاتی با خانم شهیندخت مولاوردی داشتیم و با ایشان در این مورد گفتگو کردیم و قرار شد چهارشنبه ۲۳ اسفندماه در کمیسیون حقوق بشر اسلامی این موضوع مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
در ادامه خجسته اسلامینژاد از تلاشهای بیستساله انجمن حامیان کودکان کار و خیابان چنین سخن گفت: ما از یک اتاق ۱۰ متری با جدیت و تلاش فراوان به وضعیت امروز رسیدیم که در هفت مرکز آموزشی به ارائه خدمات برای کودکان کار و خیابان مشغول هستیم. اگر هیچ کار هم برای کشورمان نکرده باشیم به همت خودمان و بدون هیچگونه کمک دولتی توانستیم ۶۰۰۰ نفر از این افراد را باسواد کنیم و به آنها علاوه بر خواندن و نوشتن مهارتهای زندگی و مبانی اولیه آیتی را بیاموزیم و این همان تعریفی است که سازمان ملل از سواد دارد.
به گفته وی چهار مانع بر سر راه تعامل میان بخش خصوصی، سمنها و دولت وجود دارد که این موانع شامل نبود اعتماد میان این سه بخش، پیادهسازی الگوی یکسان در جوامع محلی متفاوت، کمبود منابع مالی و ناآگاهی آحاد جامعه است که با رفع ابن موانع اعتمادسازی ممکن می شود.
خانم اسلامی نژاد عضویتش را در کارگروه کارآفرینی اجتماعی انجمن زنان کارآفرین برای شناخت بیشتر اهمیت فعالیت هایش در چارچوب کارآفرینی اجتماعی بسیار مهم توصیف کرد و اهمیت فعالیت های جمعی را برای بهره گیری و مبادله تجارب مورد تاکید قرار داد.
لیلا طاهری، موسس کانون توسعه کارآفرینی اندیشه پویا نیز تکرا را اینگونه معرفی کرد: ما چهار رویکرد را در جوامع محلی دنبال میکنیم که عبارتاند ازفرهنگسازی، تسهیلگری، تخصص کسب وکار و آموزش و معرفی فرصتهای کسبوکار روستایی. در جلساتی که در روستاها داشتیم بارها با این موضوع مواجه شدیم که زنان علیرغم داشتن اطلاعات و حرفهای بیشتر و بهتر برای گفتن اغلب در حاشیه و در سکوت بودند، ولی وقتی به اصرار ما صحبت میکردند در مقایسه با مردان دغدغههای بیشتری را بیان میکردند و بسیار آگاهتر از آنها بودند، اما با این همه همیشه در بخش تدارکات و پذیرایی مشغول بودند. ما کوشیدیم این موضوع را با تشویق آنها به حضور و سخن گفتن حل کنیم و بر این باوریم که زنان بهدلیل نقش مهمشان در تربیت نسل، تداومبخشی اصالت روستایی و همراهی مردان در کسب وکار روستایی نقش پررنگی در این جوامع دارند. ما حتی زنانی را در روستا میبینیم که عضو شوراهای روستایی میشوند، اما در این محافل ساکت مینشینند و در بحثها شرکت نمیکنند شاید دلیلش آن است که ما زنان را تشویق به مشارکت میکنیم، اما برای این مشارکت آموزش نمیدهیم.
فاطمه فرهنگ خواه مؤسس دو انجمن “حمايت و يارى آسيب ديدگان اجتماعي” مخفف احياء و ” انجمن حمايت از كودكان و نو جوانان توانياب” كه با هم گروه احياء ناميده ميشوند ضمن تبريك روز زن و تشكر از برگزار كنندگان، نگاه نقادانه اى به واژه سازمان هاى مردم نهاد يا سمن ها به جاى سازمانهاى غيردولتى يا همان NGOs داشت. زيرا معتقد بود كه اين يك تیم بين المللى ست و سمن هم پوشانى مناسب با آن ندارد. وى در مورد انجمن توانياب گفت اين انجمن خدمات توانبخشى بهنگام براى كودكان معلول جسمى حركتى از بدو تولد تا پانزده سالگى بطور رايگان ارائه مي دهد. اما انجمن احيا، افزايش روز افزون آمار فرار دخترها، طلاق، اعتياد و خود فروشى و.. .موجب شد تا ما براى اين معضل فكرى كنيم. هنگاميكه براى دريافت مجوز مراجعه كرديم با مقاومت مسولين مواجه شديم. آنها معتقد بودند كه مشكلى وجود ندارد و اين حوزه اى نيست كه سازمان غير دولتى در آن ورود كند. با پى گيرى بسيار موفق به دريافت مجوز شديم. حدود بيست سال است كه در اين حوزه فعال هستيم. در طول اين سال ها فرايندى را طى كرديم از جمله راه اندازى خط مشاوره تلفنى. پس از مدتى سوالات مربوط به نحوه آلودگى به ويروس HIV علايم بيمارى AIDS و نحوه درمان و سوْال هايي از اين قبيل زنگ خطرى را به صدا در آورد. لذا وارد مذاكره با مسولين مربوطه شديم. اگر چه دولتيان در اين زمينه هم مقاومت مى كردند. در حال حاضر ضمن اطلاع رسانى وسيع در انجام تست داوطلبانه اوليه نيز فعال هستيم. در حال حاضر حدود ١٥٠ زن سرپرست خانوار كه آلوده به ويروس هستند و هر يك چند فرزند دارند كه برخى از انها نيز آلوده اند را تحت حمايت چند جانبه داريم. فرد هنگاميكه متوجه مثبت بودن مي شود اولين عكس العمل اقدام به خودكشى است. ما تلاش كرده ايم با تشكيل گروه هاى مختلف از جمله گروه درمانى اعتماد بنفس و اميد به زندگي را در آنها افزايش دهيم. به آنها بگوييم كه إيدز پايان زندگي نيست. و نكته مهم تَر انگ اجتماعى ست كه اين انجمن با مطرح كردن اين موضوع در سطح اجتماعى در صدد كاهش انگ و تبعيض اجتماعى در مورد اين گروه اجتماعى است. البته فعاليت هاى گسترده ترى در اين زمينه انجمن دارد كه در اين كوتاه سخن نمي گنجد. خدمات ما تماما رايگان ارائه مي شوند بدون اتكا به بودجه هاى دولتى.
سمیرا مهدویزاده، مدیرعامل موسسه زنجیره مهربانی خیرین داوطلب، آخرین سخنران این رویداد بود که از تجربه ۱۸ ساله خود در حمایت از کودکان کار وخیابان گفت و توضیح داد: اگر ما دست این کودکان را نگیریم و با آنها نامهربان باشیم فردا هم نمیتوانیم از افزایش آسیب و بزه در جامعه شکایت کنیم، چراکه خود زمینه بزهکار شدن این افراد را فراهم کردهایم. تلاش ما در موسسه این است که با آموزش لااقل یک مهارت به چنین کودکانی که بهدلیل عدم مسئولیتپذیری اجتماعی ما، دچار مشکل فقر یا بدسرپرستی شده در چرخه کودک کار بودن قرار گرفتهاند، بهآنها فرصت داشتن یک کار مناسب را بدهیم.
مهدوی زاده هم چنین در سخنان خود نمونه ای از این ایجاد فرصت ها را که منجر به توانمندی کودکان کار و موفقیت های ایشان شده بیان کرد که مورد استقبال حاضرین قرار گرفت.
این مراسم با پخش تیزری از موسسه یاس همراه بود که حامی دختران بی سرپرست و بدسرپرست است و به ارائه خدمات فرهنگی، مشاوره، بهداشتی و درمانی به آنها میپردازد و همچنین در بخشی از این رویداد از نهادهای مدنی که هر کدام سهمی در ایجاد تغییر و بهبود وضعیت زنان جامعه داشتند، تقدیر شد.
خود زمینه بزهکار شدن این افراد را فراهم کردهایم. تلاش ما در موسسه این است که با آموزش لااقل یک مهارت به چنین کودکانی که بهدلیل عدم مسئولیتپذیری اجتماعی ما، دچار مشکل فقر یا بدسرپرستی شده در چرخه کودک کار بودن قرار گرفتهاند، بهآنها فرصت داشتن یک کار مناسب را بدهیم.
در ادامه مراسم فریبا مهدیون رئیس هیئت مدیره انجمن ملی زنان کارآفرین ضمن قدردانی از شرکتکنندگان دراین مراسم ابراز امیدواری کرد که با همدلی و همافزایی زنان کارآفرین در ساماندهی و توانمندسازی زنان و جوانان جامعه، به زودی اتفاقات بهتری در کشور رخ دهد.
اهدای شاخه گل سرخ به زنان شرکت کننده در مراسم گرامی داشت روز زن توسط برگزار کنندگان و گرفتن عکس های یادگاری پایان بخش ساعات خوشی بود که به این مناسبت در فرهنگسرای سرو بوجود آمده بود.