هم اندیشی بانوان کارآفرین در حوزه صادرات کالا و خدمات برای راهگشایی صادرات غیرنفتی
برگزاری نمایشگاههای بینالمللی فیزیکی و مجازی، اختصاص برخی مشوقها، استانداردسازی فعالیتهای صادراتی متناسب با نیازهای روز بازارهای بینالمللی، تسهیل و نظارت بر فرآیند برون سپاری فعالیت های صادراتی، تغیییر در نحوه آموزش های صادراتی، مستند سازی تجارب زنان صادرکننده با هدف الگوی نقش، افزایش تعداد بانوان رایزن تجاری در کشورهای هدف از سوی بانوان صادرکننده به عنوان برنامههایی راهبردی در جهت گسترش فعالیتهای بازرگانی و صادرات غیرنفتی در نشست هم اندیشی بانوان کارآفرین در حوزه صادرات کالا و خدمات ارایه شد.
در این نشست که با حضور معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، مجتبی خسروتاج، قائممقام وزیر و ریاست کل سازمان توسعه تجارت ایران، سهیلا جلودارزاده، نمایندۀ تهران در مجلس شورای اسلامی، تعدادی از هیأت مدیره و اعضای فعال انجمن در حوزه صادرات و تولید، به میزبانی سازمان توسعه تجارت ایران برگزار شد، بانوان فعال و کارآفرین در حوزهی صادرات، از دغدغهها، مشکلات و فرصتهای بانوان ایرانی برای صدور کالا و خدمات سخن گفتند.
در این هم اندیشی فريال مستوفى عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگانى و رئيس كميسيون سرمايه گذارى، در سخنانی فعالیتهای اتاق در زمینهی جذب سرمایهگذاری خارجی، آموزش صادرکنندگان و بازرگانان و مشاورههایی که ارایه میشود، را تشریح کرد.
مهوش طیرانی، صادرکنندهی محصولات پتروشیمی، فاطمه فیروزی صادرکنندهی محصولات شیمیایی و دکتر زهرا رهایی، دیگر سخنرانان این نشست بودند، که به مواردی چون، برگزاری نمایشگاههای بینالمللی تخصصی با حمایت سازمانهای دولتی و خصوصی در بازارهای هدف، استانداردسازی فعالیتها متناسب با نیاز بازارهای جهانی، پیگیری سرمایهی اختصاص داده شده از سوی بانک جهانی به زنان کارآفرین، تغییر در نحوهی آموزشهای صادراتی و تبدیل الگوی رایج به منتورینگ و تسهیل و نظارت بر فرآیند برونسپاری فعالیتهای صادراتی اشاره کردند. خانم ها دکتر مهاجرانی و خزاعی از دیگر سخنرانان این نشست بودند که در رابطه با زبان مشترک دانشگاه و صنعت برای توسعه صادرات، عوامل موثر در صادرات و چالش های زنان در صادرات، مطالعه سیاست گذاری صنعتی با رویکرد جنسیتی و نیز ضرورت حضور زنان در جلسات تصمیم گیری در حوزه صادرات و خدمات اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی تهران برای زنان صادرکننده سخن گفتند.
شناسایی و بهرهگیری از محرکهای ترغیبکنندهی و مشوق صادرات برای بانوان، حضور نمایندگان بانوان صادرکننده در نشستها و کارگروههای سیاستگزار و نیز مستندسازی تجربههای بانوان صادرکننده و معرفی الگوهای جدید کسب و کار با رویکرد کارآفرینی بینالمللی بر پایهی دانش برای بهرهگیری دختران و دانشجویان، از دیگر نکاتی بود، که شرکت کنندگان در این هم اندیشی در بخش پرسش و پاسخ مطرح کرده و مورد تاکید قرار دادند.
دکتر معصومه ابتکار، معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده نیز در این نشست، توجه به محیط زیست در فعالیتهای تولیدی و صادراتی و کارآفرینی سبز را مورد تاکید قرار داد.
همچنین مهندس جلودارزاده، نمایندهی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، با برشمردن فعالیتهای انجام شده در حوزهی کارآفرینی بانوان، از جمله برگزاری نمایشگاهها و همایشهای توانمندی بانوان در تولید و بازرگانی، افزایش این فعالیتهای قانونگذاری و سیاستگزاری در این خصوص را ضروری عنوان کرد و از بانوان فعال و نهادهای مدنی چون انجمن زنان کارآفرین خواست، ارتباط بیشتری با قانونگذاران و مجریان سیاستهای صادراتی و کارآفرینی برای مطالبات خود برقرار کنند.
در این نشست، پس از معرفی انجمن زنان کارآفرین و تبیین اهداف نشست و سوابق آن از سوی فخرالسادات محتشمیپور، به عنوان یکی از اعضای موسس و رییس هیات مدیره، مجتبی خسروتاج، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تجارت، در سخنانی، با اشاره به انقلاب چهارم صنعتی که تغییرات جدی در ساختار و نوع مشاغل مورد نیاز آتی را در پی خواهد داشت، گفت: پیشبینی میشود در 5 سال آینده در سطح جهانی، حداقل یک سوم (35 درصد) نوع و شیوهی کارهایی که امروزه انجام میشود، تغییر یابد و رباتهای پیشرفته، حمل و نقل اتوماتیک، مواد پیشرفته و رشد بیوتکنولوژی تغییرات شگرفی را در روش زندگی کردن مردم و کارکردن آنها به وجود خواهد آورد.
وی با تأکید بر نگاه فراگیر برای ایجاد عزم ملی در توسعۀ صادرات، افزود: روند صنعتی شدن از صنایع دودکش و زمخت موج دومی سالهاست موج سوم را درنوردیده و وارد موج چهارم شده است، موج چهارم دارای خواص دانایی و ظرافت مربوطه بوده و خوشبختانه زنان زیادی با ظرفیتهای اینگونه در کشور حضور دارند. بازاریابی دیجیتال و مجازی زمینه حضور زنان را حداقل در سطح مردان در امر بازاریابی فراهم آورده است و بی توجهی به این مزیت، اقتصاد را از یک امکان بزرگ دور میدارد.
خسروتاج از تشکیل ایجاد و توسعۀ نخستین بانک اطلاعات زنان کارآفرین در سازمان توسعه تجارت خبر داد و گفت: سامانه اطلاعاتی SheExports.tpo.ir (او صادر می کند) برای اولین بار با پنج هدف شناسایی، اجرای آموزشهای تجاری ویژه صادرکنندگان زن کارآفرین، جلسات هم اندیشی و مراسم تقدیر از بانوان برتر کارآفرین در حوزۀ صادرات شکل گرفته است و تمام تلاش سازمان توسعه تجارت فراهم کردن بستر مناسب برای توسعۀ فعالیت زنان در عرصههای اقتصادی است.
وی صادرات غیرنفتی را نیازمند ایجاد ظرفیتهای جدید دانست و افزود: با کانون توجه قراردادن صنایع خلاق، صنایع مبتنی بر دانایی و IT و تکیه بر توانایی بانوان در این زمینهها آیندۀ روشنی در این زمینه قابل پیشبینی خواهد بود.
گفتنی است، اردیبهشت سال جاری تفاهمنامهای میان انجمن زنان مدیر کارآفرین و سازمان توسعه تجارت ایران به منظور تقویت زنان در حوزههای صنعت، تجارت و صادرات تدوین و امضا شده، که این نشست نیز بر پایهی همین تفاهمنامه برگزار شد و قرار است نشستها و برنامه های دیگر در این زمینه، پس از تشکیل کمیته پی گیری، در همین زمینه برگزار شود.
در ادامه، نسرین فقیهی، صادرکنندهی فرش و خشکبار، با برشمردن مشکلاتی چون نبودن مکانیزمهای لازم برای تولید مناسب و استاندارد در جهت صادرات، از نبود سیاست و روشی درست برای گزینش شرکتهای تسهیلگر صادرات و نیز برگزیدن افراد ناآشنا با روند صادرات در دستگاههای متولی انتقاد کرد.
وی همچنین ضرورت بستهبندی مناسب و نظارت بر تولید کالاهای مطابق استاندارد بینالمللی برای جلوگیری از هدررفت منابع و زمان برای صادرات را مورد تاکید قرار داد.