وی با بیان اینکه فعالیتهای انجمن در قالب کمیته های ارتباطات، آموزش ، پژوهش و مشاوره ساماندهی شده است، توضیح داد: آموزش برای اعضای انجمن و علاقهمندان و داوطلبان و اخیرا در استانهای مختلف کشور اجرا و براساس نیاز و نیز درخواست آنان انجام میشود. همچنین با همکاری دستگاههای دولتی و بخش خصوصی و نیز با توجه به بنیه اقتصادی انجمن، برنامههای پژوهشی طراحی شده است و فعالیت ارتباطات نیز بخش داخلی و بخش بیرونی انجام میشود.
مسئول گروه ارتباطات انجمن زنان کارآفرین با تاکید بر اینکه انجمن با دولت تدبیر و امید تعامل خوبشی دارد، اظهار کرد: در دولت قبل به نهاد مدنی کم لطفی و بی توجهی میشد و به جای اینکه این نهادها را فرصت ببینند کنند تهدید تلقی میکردند.
محتشمیپور با اشاره به ارتباطات انجمن زنان کارآفرین با معاونت زنان ریاست جمهوری، معاونت محیط زیست، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنایع و معادن، وزارت اطلاعات و فناوری ارتباطات و… در این ارتباط و تعامل ما برآنیم که ضمن شناسایی امکانات و فرصت ها برای کارآفرینی زنان این فرصت ها را به آنان معرفی کنیم. وی همچنین اظهار کرد: در نشست روز گذشته معاونت زنان ریاست جمهوری صحبت از این بود که زنان کارآفرین با مردان کارآفرین، مشکلات برابر دارند اما مشکلات مضاعفی دارند. از پیشنهاداتی که در این جلسه مطرح شد این بود که دولت بستههای تشویقی برای زنان کارآفرین بویژه برای نوکارآفرینان هم به خاطر زن بودن که باید به آن ها توجه شود.
مسئول گروه ارتباطات انجمن زنان کارآفرین با اشاره به همایش های سالانه این انجمن، گفت: هر همایش با موضوعی مشخص و تخصصی برگزار میشود اما بحث زنان و کارآفرینی فصل مشترک همه همایشها است و میزبان امسال همایش” کسب و کار زنان در حوزه محیط زیست” استان گیلان است که این همایش در آذرماه برگزار میشود.
محتشمیپور با اشاره به نشست های فصلی که در استانهای مختلف کشور برگزار میشود، اظهار کرد: تاکنون به همه استانهای کشور به جز استان خراسان شمالی و مازندران سفر کرده ایم. و با زنان کارآفرین این استانها دیدار کرده و از کسب و کارهایشان بازدید به عمل آورده ایم و طی نشست های تخصصی، زنان کارآفرین این چالشهای پیشروی خود را مطرح کردهاند که باید در مورد این چالشها به جمعبندی برسیم و برای رفع آنها چاره اندیشی کنیم. در دور جدید بعد از بازدید از همه استانها، برنامه این است که منتظر پیشنهاد و دعوت از استانها بمانیم تا خودشان از زنان کارآفرین دعوت کنند برای اجرای برنامه های آموزشی و ترویجی.
محتشمی پور در پاسخ به سوالی مبنی بر علت مردانه شدن مشاغل گفت: از ابتدا این تفکر وجود داشته که مشاغل مردانه است، در دوره اصلاحات تلاش دولت و بخش خصوصی این بود که این تفکر را جا بیندازند که زن و مرد با یکدیگر برابر بوده و جامعه به قابلیت های هر دو برای رسیدن به توسعه متوازن و پایدار نیاز دارد و اتفاقا باید از مشاغل جنسیتزدایی شود؛ اما متاسفانه در هشت سالی که بعد از دوران اصلاحات گذشت، بحثهای سلیقهای با بحثهای غلط مذهبی عجین شد و مشکلاتی به وجود آورد.
وی با تاکید بر اینکه استقلال اقتصادی زنان از مبانی اسلام گرفته شده است، افزودهمه می دانند که ثروت حضرت خدیجه (س) به پیامبر(ص) در ترویج دین اسلام چه میزان کمک کرد. همچنین میتوان به نقش اقتصادی حضرت زهرا (س) در مدیریت فدک که یک بنگاه اقتصادی بود، اشاره کرد. بنابراین زن مسلمان همانند مرد مسلمان دارای استقلال اقتصادی است و می تواند کارآفرینی و فعالیت اقتصادی داشته باشد. بوده است.
مسئول گروه ارتباطات انجمن ملی زنان کارآفرین با بیان اینکه برخی نمایندگان مجلس درک درستی از وضعیت جامعه ندارند، گفت: نمایندگان مجلس گاهی قصد کمک به جامعه را دارند اما به دلیل عدم استفاده از دیدگاههای کارشناسی به ضرر زنان قانون تصویب می کنند . برای مثال افزایش مرخصی زایمان از 6 ماه به 9 ماه یکی از تصمیماتی بود که در ظاهر به نفع زن است اما در عمل زن را خانهنشین میکند. اگر این قانون گذاری با مطالعه دقیق و کارشناسی انجام میشد مشکلی پیش نمی آمد. و مادران شغل خود را از دست نمی دادند.
وی افزود ، علاوه بر نشست های فصلی در استان تقویت شبکه زنان کارآفرین و رفع مشکلات و موانع کارآفرینی زنان نشست های منطقه ای را طراحی و در منطقه غرب کشور آغاز کرده ایم. و نشست بعدی در منطقه جنوب خواهد بود.
در بخش بعدی این نشست شیرین پارسی، رئیس هیات رئیسه انجمن ملی زنان کارآفرین و دبیر علمی همایش کسب و کار زنان در حوزه محیط زیست توضیحاتی راجع به روند علمی و اجرایی همایش پیش رو که در 25 آذر برگزار خواهد شد ارائه داد.
وی با تاکید بر اینکه آداب حضور در تشکلهای اجتماعی مهمتر از بحث کارآفرینی است، اظهارکرد: انجمن کارآفرین متشکل از منهای بزرگ در مای قدرتمند است و کارنامه انجمن بیانگر این امر است که توانستیم من را مدیریت کنیم و مای پایدار ایجاد کنیم.
وی در مورد همایش امسال این انجمن اظهارکرد: دوازدهمین همایش با موضوع زنان، کارآفرینی و محیط زیست احتمالا در استان گیلان برگزار میشود.
رییس هیات مدیره انجمن ملی زنان کارآفرین با بیان اینکه در همایش امسال سه محور مورد توجه است، گفت: محور اول الگوهای زنان کارآفرین در حوزه محیط زیست، محو دوم سازمانهای توسعه در حوزه محیط زیست و محور سوم زنان و مدیریت سبز است.
پارسی با اشاره به فراخوان مهلت ارسال مقالات برای همایش، گفت: فرصت ارسال مقالات برای همایش تا آخر مهرماه تمدید شده است.
آسیه علینژاد دبیر انجمن زنان کارآفرین نیز با اشاره به کسب و کار زنان اظهار کرد: بر اساس آمار موجود کسب و کار زنان بین سالهای 84 تا 87، 60 درصد کاهش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند، اظهارکرد: بالغ بر 60 درصد دانشجویان زن هستند. بدترین وضعیت بیکاری مربوط به زنان 20 تا 24 سال 2/47 درصد و نرخ بیکاری فارغالتحصیلان 18.9 است.
وی گفت: بر اساس آمار موجود کسب و کار زنان بین سالهای 84 تا 87، به میزان 60 درصد کاهش پیدا کرده است.
وی نرخ مشارکت زنان را در چهار دهه اخیر از 8/3 تا 12/9 ، و در سال 93 به میزان 12% عنوان کرد. همچنین شکاف جنسیتی بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصادی 2014 از میان 140 کشور ایران رتبه 137 در فرصت های اقتصادی برشمرد.
او اشاره کرد زنان با وجود این محدودیت ها برای خود کسب و کار ایجاد کرده اند، و نباید از یاد برد که هزینه گزافی صرف تحصیل زنان در جامه می شود. از طرف دیگر حرکت های زنان نشان می دهد که آنها علاقه مند در مشارکت اقتصادی هستند و دیگر علاقه ای به نفقه گیر بودن ندارند.
دبیر انجمن زنان کارآفرین در ادامه با اشاره به رفع تحریمها اظهار کرد: اگر رفع تحریمها به درستی کنترل نشود دارای تاثیر منفی روی اقتصاد کشور و در نتیجه اقتصاد زنان خواهد بود. این امر هم میتواند فرصت باشد و هم تهدید و بستگی به نحوه مدیریت آن دارد. باید آمادگی برای رقابت در این حوزه وجود داشته باشد تا فرصتی برای آموزش، تبادل فرهنگی و رشد اقتصادی صورت گیرد.
وی با بیان اینکه انجمن زنان کارآفرین وظایفی برای خود متصور است، توضیح داد: جریانسازی کار و اشتغال دختران جوان، پرداختن بیشتر به مقوله توانمندسازی زنان برای حضور در رقابتهای جهانی، ارائه تصویر مناسب از توانمندی زنان ایران به جهان و … از جمله وظایف انجمن زنان کارآفرین است.
علینژاد در ادامه با اشاره به نقش دولت در فعالیت NGOها و سازمانهای مردمنهاد، اظهار کرد: دولت باید هموارسازی انجام دهد و بستری را برای NGOها و سازمانهای مردمنهاد فراهم کند تا به دولت کمک کنند.
در بخش دیگری از این نشست فرزانه سلیمانی به عنوان عضو هیات مدیره انجمن ملی زنان کارآفرین راجع به طرح پژوهشی در حوزه صنایع دستی صحبتهایی کرد.
او اشاره کرد: 79 درصد فعالان صنایع دستی و گردشگری را زنان تشکیل میدهند که چالشهای عظیمی در این بحث وجود دارد و در همایش سال 92 که با موضوع صنایع دستی برگزار شد این چالشها بررسی شد و پژوهشی به انجام رسید.
وی با اشاره به پژوهش انجام شده در این باره اظهار کرد: حداقل کاری که در این پژوهش انجام شد این بود که مجموعهای طراحی شد و چالشهای صنایع دستی از منظر جامعه آماری، فعالان حوزه، جامعه مدیران و انعکاسهای موجود در رسانهها و … بررسی شد.
وی افزود: بر اساس نتایج پژوهش انجام شده از این بررسی 26 عنوان به دست آمد که چهار عنوان اصلی شامل فرهنگ و تفکر به هنرهای اصیل بخصوص صنایع دستی و حمایت و پشتیبانی، اطلاعرسانی و آموزش و تولید مهمترین عنوانها بودند.
سلیمانی با بیان اینکه باید بررسی شود در بحث توسعه صنایع دستی که زبان فرهنگ جامعه است چه کاری باید انجام داد، گفت: وقتی تفکر و روحیه توسعه صنایع دستی در خانواده وجود نداشته باشد هر اقدامی که انجام شود نتیجهای ندارد.
وی در پایان با تاکید بر اینکه ما هنوز نمیتوانیم مصرف درست داشته باشیم، اظهار کرد: تفکری در دهههای قبل مبنی بر اینکه چگونه میتوان از حداقل منابع حداکثر استفاده را کرد وجود داشت که این تفکر به مرور زمان در حال از بین رفتن است. هر موقع توانستیم این تفکر را حفظ کنیم از فقر محیط زیست و دیگر فقرهایی که جامعه به سوی آنها میرود نجات خواهیم یافت.